ΤΑΡΤΑ ΑΠΟ ΣΠΑΝΑΚΙ



ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
3-4 κουταλιές σόδα παγωμένη υγρή
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
λίγο αλεύρι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό σπανάκι
2 κουταλιές βούτυρο
μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
μαιντανό και άνηθο ψιλοκ.
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
4 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ γάλα εβαπορέ
αλάτι και πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτετε στο αλεύρι το αλάτι και τρίβετε μέσα το βούτυρο. Το ραντίζετε με την σόδα και με τον χυμό λεμονιού. Μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα, την ζυμώνετε ελαφρα και την ανοίγετε σε φύλλο. Το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και το διπλώνετε στα 3. Το ανοίγετε και το διπλώνετε άλλες 3 φορές κατά τον ίδιο τρόπο. Το αφήνετε στο ψυγείο. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, Το ζεματίζετε, το στραγγίζετε καλά και το κόβετε. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σωτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, λίγο πιπέρι, αλάτι, μαιντανό και άνηθο ψιλοκομμένο. Σωτάρετε το σπανάκι  για μερικά λεπτά και το αποσύρετε από την φωτιά. Ρίχνετε την φρυγανιά, το γάλα, 2 αυγά χτυπημένα και το τυρί. Ανοίγετε την ζύμη όπως είναι και στρώνετε το φύλλο σε ρηχό ταψάκι. Βάζετε μέσα το μίγμα και γυρίζετε λίγο τις άκρες του φύλλου. Χτυπάτε τα 2 αυγά με το γάλα εβαπορέ και λίγο αλάτι. Ρίχνετε το μίγμα επάνω στην επιφάνεια της τάρτας και την ψήνετε σε δυνατό φούρνογια 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τον φούρνο και αφήνετε την τάρτα να ψηθεί για 30 λεπτά.

Σχόλια