ΨΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
20 γρ. γραβιέρα τριμμένη
60 γρ. βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 195 βαθμούς. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών. Τις ξεπλένετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν επάνω σε μια πετσέτα. Σε δυο αντικολλητικά τηγάνια ζεσταίνετε από 25 γρ. βούτυρο στο καθένα. Ρίχνετε τις πατάτες ώστε να απλωθούν σε μια στρώση. Τις σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώστε να ροδίσουν εξωτερικά αλλά να μην ψηθούν εσωτερικά. Τις αλατοπιπερώνετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατεύετε το τριμμένο κεφαλοτύρι με την γραβιέρα. Αλείφετε μια στρογγυλή φόρμα με 10 γρ. βούτυρο. Καλύπτετε τον πάτο με μια στρώση πατάτες. Τις πασπαλίζετε με λίγο από το σκόρδο και έπειτα με τυρί. Επαναλαμβάνετε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά και με την τελευταία να είναι από τυρί. Τέλος τις περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος. Τις ψήνετε για 25-30 λεπτά. Τις ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και τις σερβίρετε ζεστές.

Σχόλια