ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ




ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΥΣΤΕΡ ΣΟΣ: Μια σος που ξεκίνησε από την Ινδία αλλά τώρα φτιάχνεται και στην Αγγλία. Περιέχει σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή μπαχαρικά, ξύδι, ζάχαρη, αντζούγια, σκόρδο και άλλα μυστικά συστατικά. Χρησιμοποιείται σε φαγητά με βάση το κρέας ή το κοτόπουλο κια συνδυάζεται με κρέμα γάλακτος. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΓΙΑ ΣΟΣ: Σάλτσα με πλούσια γεύση αλμυρή και χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε όλα τα κινέζικα πιάτα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΕΑΡΝΕΖ ΣΟΣ: Με βάση τους κρόκους αυγών και το βούτυρο είναι μια βελούδινη σάλτσα που περιέχει ξύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, κόκκους πιπεριού, εστραγκόν και φύλλα δάφνης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΡΤΑΡ ΣΟΣ: Σος με βάση τη μαγιονέζα και επιπλέον κάπαρη, κρεμμύδια και μαιντανό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΛΑΝΤΕΖ ΣΟΣ: Μια σος με βούτυρο, αυγά, ξύδι από λευκό κρασί, χυμό λεμονιού κια φύλλα δάφνης. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΦΡΙΤΟ: Κερκυραικό φαγητό δηλαδή μοσχάρι με σάλτσα σκορδάτη.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΣ: Είναι η ανοιχτή τάρτα η οποία γεμίζει με μπέικον, τυρί ή σπανάκι ή άλλο λαχανικό και κρέμα γάλακτος χτυπημένη με αυγά. Διάσημη κις είναι η γαλλική Κις Λωρέν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝ ΚΡΟΥΤ: Τρόπος μαγειρέματος όπου το κρέας ή το πατέ τυλίγεται σε ζύμη σφολιάτας και ψήνεται μέσα σε αυτή. 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΟΠΙΕΤ: Λεπτές φέτες μοσχαρίσιο κρέας που γεμίζονται με λαχανικά ή εντόσθια και τυλίγονται σε ρολά. 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΟΤ-Ω-ΦΕ: Βρασμένο μοσχάρι με διάφορα λαχανικά. Ο ζωμός τρώγεται σκέτος σαν σούπα και μετά σερβίρονται χωριστά το κρέας και τα λαχανικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΡΙΚ: Αυγά σολομού. Τρώγεται σε καναπεδάκια με λεμόνι και βούτυρο ή σερβίρονται στο ειδικό σκεύος για χαβιάρι με πάγο από κάτω.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΕΛΑ: Πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί που προέρχεται από την Μεσσηνία και τη Λακωνία. Τρώγεται σε σαλάτες ή επιτραπέζιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η SOUR CREAM: Κρέμα γάλακτος φρέσκια με γεύση ελαφρώς ξινή. Ιδανική για σάλτσες και κις. Αν δεν τη βρίσκετε χτυπάτε κανονική κρέμα γάλακτος με λίγες σταγόνες λεμόνι.

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Α ΛΑ ΠΡΟΒΑΝΣΑΛ: Φαγητό μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με σκόρδο.

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Α ΛΑ ΦΟΡΕΣΤΙΕΡ: Φαγητό σερβιρισμένο με μανιτάρια σοταρισμένα με βούτυρο.





ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΥΛΙΕΝ: Τρόπος κοπής τωνλαχανικών σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα. Συνήθως κόβονται έτσι τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και σερβίρονται ως γαρνιτούρα σε ψάρι ή κρέας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ Α ΛΑ ΡΟΥΣ: Βραστά αυγά με ρώσικη σαλάτα και μαγιονέζα.

Σχόλια