ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ


ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά
1 κρεμμύδι ψιλοκ.
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
500 γρ. κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκ.
1/2 φλιτζ. καφέ κονιάκ
300 γρ. κάστανα βρασμένα
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκ.
1/2 φλιτζ. ζωμό κότας διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό
2-3 κουταλιές σούπας μαιντανό ψιλοκ.
αλάτι και πιπέρι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε την γαλοπούλα και αφαιρείτε τα συκωτάκια της και την στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και την στεγνώνετε πάλι. Πασπαλίζετε την γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά με αλατοπίπερο. Ζεματάτε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Μετά ετοιμάζετε την γέμιση: Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζ. βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τα ψιλοκόμμένα συκωτάκια, τον κιμά και αλατοπίπερο. Συνεχίζεται το σοτάρισμα για μερικά λεπτά. Κατόπιν ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε το κονιάκ και τον ζωμό κότας και βράζετε για 25-30 λεπτά μέχρι να εξταμιστούν τα υγρά του φαγητού. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε στην γέμιση τα κάστανα και τον μαιντανό και γεμίζετε με το μίγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Την δένετε με σπάγγο και ράβετε την κοιλιά της. Αλείφετε την γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε στους 170 βαθμούς για 4 ώρες περίπου.

Σχόλια