ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ



ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ

50 γρ. καρότα
50 γρ. ρίζα σέλινου
50 γρ. κρεμμύδια
50 γρ. πράσα
150 ml άσπρο κρασί
4 κουτ. σούπας λάδι
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τα λαχανικά σε λωρίδες και τα σιγοψήνετε στο κρασί μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειάζεται κατά την διάρκεια του ψησίματος. Όταν κρυώσουν προσθέτετε το λάδι και αλατοπιπερώνετε.


ΜΙΓΜΑ ΞΥΔΙΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. κόκκινες ή πράσινες πιπεριές
1 λίτρο ξύδι από κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρείτε τους σπόρους από τις πιπεριές, τις κόβετε σε λεπτές λωρίδες και τις βάζετε σε γυάλινο βάζο με μεγάλο άνοιγμα που να κλείνει καλά. Προσθέτετε το ξύδι κλείνετε το βάζο και το αφήνετε έτσι για 7-10 μέρες. Περνάτε το μίγμα από το λεπτό τρυπητό και το διατηρείτε σε μικρά μπουκάλια.




ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ

50 γρ. καρότα
50 γρ. ρίζα σέλινου
50 γρ. κρεμμύδια
50 γρ. πράσινες πιπεριές
50 γρ. μικρά μανιτάρια
2 κουτ. σούπας λάδι
4 κουτ. σούπας άσπρο κρασί
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε όλα τα λαχανικά σε λωρίδες και τα σοτάρετε ελαφρά στο λάδι. Προσθέτετε το κρασί, ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας, τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύετε ελαφρά. Αποσύρετε από τη φωτιά τη μαρινάδα και την αφήνετε να κρυώσει.

ΜΙΓΜΑ ΞΥΔΙΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ

ξύσμα και χυμό από 4 λεμόνια
1 λίτρο ξύδι από κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρείτε το ξύσμα από τα λεμόνια και το κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε το ξύσμα σε βάζο με μεγάλο άνοιγμα. Προσθέτετε το χυμό των λεμονιών και το ξύδι. Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε έτσι για 6-8 μέρες. Περνάτε το μίγμα από λεπτό τρυπητό και το βάζετε σε μικρά μπουκάλια. Το διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζετε και μίγμα από πορτοκάλια.




ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΚΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ

3 κουτ. μαγιονέζα
3 κουτ. γιαούρτι
3 κουτ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. κάρι σε σκόνη
175 γρ. ψημένες πατάτες σε φέτες
2-3 ελαφρά καυτερές πιπεριές 
50 γρ. μικρά κρεμμύδια
1 κρόκο σφικτού αυγού
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ενώνετε σε μια λεκάνη τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το κάρι. Προσθέτετε στο μίγμα τις φέτες πατάτας, τακρεμμυδάκια, τις πιπεριές και γαρνίρετε με τον κρόκο αυγού αφού πρώτα τον ψιλοκόψετε.



Σχόλια