ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΓΛΑΣΟ




Τα διάφορα παρασκευάσματα που ονομάζονται γλάσο με τα οποία θα χρειαστεί να επιστρώσετε σε διάφορα γλυκίσματα παρασκευάζονται με κύρια βάση τη ζάχαρη, όπου αναμιγνύετε σοκολάτα, κακάο κ.λ.π. ή ρίχνοντας μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Για να έχει γυαλάδα το γλάσο προσθέτετε αφού ψηθεί ανάλογη ποσότητα ( μια-δυο κουταλιές )φρέσκο βούτυρο.
Παρακάτω θα σας δώσω την βασική συνταγή του γλάσου και μερικές ακόμη ιδέες παρασκευής με γεύσεις του γλάσου.


 ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΛΑΣΟΥ



1 κιλό ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι νερό

Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με κοίλη βάση τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να διαλυθεί και όταν στο βράσιμο αφρίζει μαζέψτε με ένα κουτάλι τον αφρό. Όταν βράσει και δέσει το σιρόπι και κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια πάρτε λίγο με ένα κουταλάκι και ρίξτε το σε κρύο νερό. Αν γίνει μαλακή μπαλίτσα το γλάσο είανι έτοιμο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε το σε πήλινη λεκάνη ή βουτήξτε σε κρύο νερό την κατσαρόλα. Όταν κρυώσει δουλέψτε το γλάσο με ξύλινη κουτάλα ώσπου να ασπρίσει.


ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΚΑΦΕ

Βάλτε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι με την ποσότητα γλάσου που σας χρειάζεται και όταν λιώσει ρίξτε μέσα ανάλογη ποσότητα καφέ ( μια ή μιάμιση κουταλιά της σούπας) καλά κοσκινισμένο. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα να χρωματιστεί το γλάσο ομοιόμορφα και γλασάρετε το γλυκό σας.


ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΛΙΚΕΡ

Βάλτε στη φωτιά την κατσαρόλα με το σκέτο γλάσο και όταν λιώσει ανακατέψτε με λίγο λικέρ της αρεσκεία σας και γλασάρετε. Επειδή τα οινοπνευματώδη μαλακώνουν το γλάσο μη ρίχνετε πολύ λικέρ για να μην δυσκολέψει το γλασάρισμα.

ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΞΥΣΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

750 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φρέσκο βούτυρο φρέσκο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 1/2 κουταλιά ξύσμα φλούδας λεμονιού

Χτυπήστε μέσα σε μια λεκάνη το βούτυρο με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό και προσθέστε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συναχώς ώσπου να γίνει κρέμα αραιή και λεία κατάλληλη για το γλασάρισμα που θέλετε.


ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Στις πιο πάνω αναλογίες βάλτε χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα πορτοκαλιού.

ΓΛΑΣΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

1/2 κιλό βασικό γλάσο
1/4 κιλού τριμμένη σοκολάτα
1 1/2 κουταλιά χυμό λεμονιού
ή πορτοκαλιού

Βάλτε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά με το γλάσο και την τριμμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και όταν γίνουν ένα μίγμα ομοιόχρωμο προσθέστε και το χυμό και γλασάρετε. Αν θέλετε αντί για σοκολάτα βάλτε ίση ποσότητα κακάο.


ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ Ή ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Αφού ετοιμάσετε το βασικό γλάσο την ώρα που θα το χτυπήσετε να ασπρίσει ρίξτε μέσα 3 χαρτάκια βανίλιας ή μαστίχας.

Σχόλια