ΠΙΤΣΑ ΕΛΑΦΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ

500 γρ. αλεύρι
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3/4 ποτηριού χλιαρό νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

3-4 ντομάτες πολτοποιήμενες
ή 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας
1 κούπα νερό
δενδρολίβανο
ρίγανη ή βασιλικό
αλάτι και πιπέρι

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά σε λεπτές φέτες
θυμάρι φρέσκο
λίγο τυρί τριμμένο
ελαιόλαδο μόνο για ράντισμα
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και φτιάχνουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Δουλεύουμε το ζυμάρι για 5 λεπτά. Το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και από πάνω με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 1/2 ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα: Ζεσταίνουμε αρκετά ένα κατσαρολάκι χωρίς λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα μυρωδικά. Πατάμε με τα χέρια μας το ζυμάρι ελαφρά να φύγει ο αέρας, το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. ( Όλη η δόση είναι για 2 πίτσες σε ταψάκια 26 εκ. ή για μια μεγάλη σε παραλληλόγραμμο ταψί φούρνου). Στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτσας την σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας όμως στην άκρη ένα περιθώριο πάχους ενός δαχτύλου περιμετρικά χωρίς σάλτσα. Επάνω στη σάλτσα στρώνουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας, τις ροδέλες του κρεμμυδιού, τις ροδέλες της πιπεριάς, ρίχνουμε και το θυμάρι. Αλατίζουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε την πίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά για να ανέβει ξανά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε στη μεσαία θέση μόνο από κάτω για 15 λεπτά και συνεχίζουμε στους ίδιους βαθμούς πάνω-κάτω για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σχόλια