ΥΛΙΚΑ
1 κιλό και 280 γρ. κυδώνι
καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κιλό και 280 γρ. ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 βανίλιες
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
μερικά φύλλα αρμπαρόριζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε κυδώνια μεγάλα και αφράτα. Τα καθαρίζουμε να φύγουν τα χνούδια τους. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν κάθε φέτα την κόβουμε σε πολύ ψιλές λουρίδες σαν οδοντογλυφίδες και τις ρίχνουμε σε νερό. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε με το νερό να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα το γλυκό και να διατηρήσει το κυδώνι το χρώμα του. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα και αφού πάρουν 1-2 βράσεις κατεβάζουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Τοποθετούμε το γλυκό σε βάζα.Αν θέλετε το γλυκό σας να έχει κόκκινο χρώμα το βράζετε σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε λίγο νερό ακόμη. Μέχρι να δέσει θα κοκκινίσει.