ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ


ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
750 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 1/2 κιλό ζάχαρη
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού
αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνετε το γιαούρτι εκτός ψυγείου για 2 ώρες. Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε το γιαούρτι με το 1/3 της ζάχαρης. Αραιώνετε την σόδα στο νερό και την ρίχνετε στο μίγμα. Προσθέτετε τη μαστίχα και το σιμιγδάλι εναλλάξ με το λάδι και ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ομοιγενοποιηθούν. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι και το ψήνετε σε δυνατό φούρνο 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό και το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού για 12 λεπτά. Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φόυρνο το χαράζετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε το σάμαλι με τα αμύγδαλα και το σερβίρετε.