ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΕΥΚΟΛΟ


ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό αλεύρι
400 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
10 γρ. μαγιά σκόνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
3 αυγά ολόκληρα
3 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
2 κόκκους μαστίχα τριμμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη κοσκκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε την ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ανακατεύετε καλά. Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το νερό και το ζεσταίνετε προσοχή όμως να μην είναι καυτό αλλά χλιαρό. Με το γάλα διαλύετε τη μαγιά και την ρίχνετε στο αλεύρι. Ζυμώνετε παίρνοντας γύρω-γύρω αλεύρι και φτιάχνετε ένα χυλό. Πασπαλίζετε το χυλό με αλεύρι και το αφήνετε να φουσκώσει. Κατόπιν ανακατεύετε με τα χέρια το αλεύρι με όλα τα υλικά που ρίξατε και προσθέτετε τα αυγά χωρίς να τα χτυπήσετε. Ζυμώνετε ελαφρά με τα χέρια σας σπάζοντας τους κρόκους των αυγών. Στο τέλος ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και ξαναζυμώνετε. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από την λεκάνη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο ( 1 1/2 -2 ώρες). Μόλις φουσκώσει την ζυμώνετε ξανά. Κόβετε σε κομμάτια την ζύμη και πλάθετε με αυτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια κορδόνια και τα πλέκετε κοτσίδες ή διάφορα άλλα σχέδια. Τα βάζετε σε λαμαρίνες αφού πρώτα στρώσετε με λαδόκολλα. Αφήνετε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα αλείφετε με αυγό και τα πασπαλίζετε με αμύγδαλα σε λεπτά φετάκια. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.