ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ AU GRATIN



 ΥΛΙΚΑ

12 αγκινάρες
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα πικάντικη τριμμένη 
6 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κρόκους
αλάτι και πιπέρι
χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε μια-μια λεμόνι για να μην μαυρίσουν και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει αρκετό λεμόνι και 1 κουταλιά αλεύρι. Όταν μαλακώσουν τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε το αλεύρι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Απομακρύνουμε την μπεσαμέλ από την φωτιά κια ρίχνουμε τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος. Μεταφέρουμε τις αγκινάρες σε λαδωμένο και πασπαλισμένο πυρίμαχο σκεύος και τις πασπαλίζουμε με τα 2/3 του τυριού. Περιχύνουμε από πάνω την  μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη ακόμη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα.