ΓΛΥΚΟ ΚΙΤΡΟ



ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό κίτρο
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμό 1 λεμονιού




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα κίτρα και τα ξύνουμε με τον ψιλό τρίφτη ελαφρά. Χαράζουμε την φλούδα με 4 ή 6 φέτες ανάλογα με το μέγεθος τους και τις αφαιρούμε προσεκτικά. Τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά και τις σουρώνουμε. Τις ξαναβράζουμε 2-3 φορές ακόμα αλλάζοντας κάθε φορά το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό αλλάζοντας τα κάθε τόσο μέχρι να ξασπρίσουν ( 1-2 μέρες). Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να καταλάβουμε αν έχει δέσει στάζουμε 2-3 σταγόνες σιρόπι σε ένα ποτήρι με νερό. Όταν σχηματιστεί ένας σφιχτός σβώλος είναι έτοιμο. Ένας άλλος τρόπος είναι να στάξουμε σε ένα πιατάκι 2-3 σταγόνες σε διαφορετικά σημεία και αν σταθούν στρογγυλές και δεν απλώσουν τότε το σιρόπι έτοιμο. Ρίχνουμε λοιπόν στο σιρόπι τα κίτρα και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας το συνεχώς. Όταν κρυώσει βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.