ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ντομάτες ξυσμένες
1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
λίγη κανέλα
αλάτι και πιπέρι
τριμμένο πικάντικο τυρί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί πικάντικο
2-3 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες, τα κόβουμε σε φέτες και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε λάδι. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και τον κιμά για να σοταριστούν μαζί, ρίχνουμε την κανέλα, τον μαιντανό, το πιπέρι και το αλάτι. Μόλις σοταριστούν όλα τα υλικά τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε και την φρυγανιά. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακετεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε σε ένα ταψί μια στρώση πατάτες, από πάνω μια στρώση μελιτζάνες, ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω τον σκεπάζουμε με μια στρώση πατάτας και μια στρώση μελιτζάνας. Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ μας και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε τον μουσακά στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.