ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί πικάντικο
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

1 φλιτζάνι μπεσαμέλ 
λίγο φρέσκο βούτυρο
πικάντικο τυρί τριμμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε στην μέση, ώστε όταν τηγανιστούν να γίνουν σαν παπουτσάκι. Πασπαλίζουμε κάθε σχισμή με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε 1/2 ώρα περίπου. Τις ξεπλένουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάζουμε την γέμιση σοτάροντας στο λάδι το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα περίπου. Ρίχνουμε τον μαιντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά τον κιμά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την φρυγανιά. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί την μια δίπλα στην άλλη. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι και λατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας πολύ καλά  μέχρι να γίνει το μίγμα μια λεία σάλτσα. Την απομακρύνουμε από την φωτιά προσθέτουμε το αυγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ανοίγουμε με ένα κουτάλι τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με την γέμιση. Τις σκεπάζουμε με μπεσαμέλ και βάζουμε πάνω σε κάθε παπουτσάκι λίγο φρέσκο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.