ΥΛΙΚΑ
8 μέτριες ντομάτες
1/2 κιλό κιμά
2-3 κρεμμύδια ψιλοκ.
3/4 φλιτζανιού ρύζι
2-3 κουταλιές δυόσμο
2-3 κουταλιές μαιντανό ψιλοκ.
2-3 κουταλιές βούτυρο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκ.
αλάτι και πιπέρι
λίγη ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 1/2 κουταλιά αλεύρι
1 1/2 κουταλιά βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
πικάντικη ή παρμεζάνα
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουταλάκι, τις αλατίζουμε ελαφρά εσωτερικά και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τις αφήνουμε ανάποδα να στραγίξουν. Περνάμε την ψίχα τους από το μπλέντερ και σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά και αλατοπιπερώνουμε. Όταν καβουρντιστεί ο κιμάς προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, τον μισό πολτό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, τον δυόσμο και τον μαιντανό. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τις γεμίζουμε με το μίγμα αυτό. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά προσθέτουμε το γάλα και αλατίζουμε. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό. Σκεπάζουμε τις ντομάτες με κουταλιές από την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ντοματοχυμό και τις ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές κομμένες κυδωνάτες.