ΥΛΙΚΑ
10 φύλλα κρούστας
1.300 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4-6 αυγά
άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο ( για την κρέμα)
βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα των φύλλων
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια περίπου νερό
χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα με ένα πινέλο με βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμα ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 7 λεπτά. Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με χλιαρό το σιρόπι.