ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό χταπόδι
1 κιλό μελιτζάνες
170 γρ. κριθαράκι
150 γρ. μανιτάρια κονσέρβας
2 κρεμμύδια
1/2 σκελιδα σκόρδο
250 γρ. χυμό ντομάτας
150 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. μαυροδάφνη
150 γρ. ξύδι
λίγο μαιντανό
κόκκινο πιπέρι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζόντια στα δύο. Καθαρίζουμε την ψίχα τους και την πετάμε. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 40 λεπτά να ξεπικρίσουν. Βράζουμε το χταπόδι με το ξύδι και την μαυροδάφνη για 40 λεπτά. Αφού βράση το χταπόδι σε μια κατσαρόλα ζεσταινουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, το σκόρδο λιωμένο και τα μανιτάρια. Μόλις πάρουνε χρώμα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το ζουμί που βράσαμε το χταπόδι, το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι, το κριθαράκι και τα αφήνουμε στην φωτιά για 6-7 λεπτά. Κατεβάζουμε το μίγμα από την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μίγμα μας και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε αλείψει με λάδι, τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα. Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 55 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε το φαγητό με μαιντανό ψιλοκομμένο. Αν περισσέψει γέμιση τη βάζουμε και αυτήν στο ταψί μαζί με 1 1/2 της κούπας νερό τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο.