ΜΟΥΣΑΚΑΣ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
2 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη


ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί 
2-3 αυγά
αλάτι και πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες στρογγυλές. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να μείνουν 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις στίβουμε καλά. Σωτάρουμε τον κιμά και τα κρεμμύδια με βούτυρο. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, ένα κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι, λίγο πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε ένα χυλο με το αλεύρι, τα δυο αυγά χτυπημένα ελεφρά με το γάλα, με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και 1/2 κουταλάκι τσαγιού αλάτι. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι αρκετό λάδι βουτάμε τις μελιτζάνες μέσα στο χυλό και τις ρίχνουμε μια-μια φέτα μέσα στο καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Σκορπάμε ανάμεσα το μισό τυρί και απλώνουμε επανω τον κιμά. Βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και το υπόλοιπο τυρί. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι μέχρι να γίνει το μίγμα μας λείο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει λεία η σάλτσα. Προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το μίγμα ομοιεγές και σκεπάζουμε τον μουσακά. Ψήνουμε το μουσακά σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.