ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
1/2 κιλό λάδι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλυσίβα
4 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1/2 κιλό σιμιγδάλι
1 κιλό αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
200 γρ. αμύγδαλα
200 γρ. καρύδια
1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
κανέλα σκόνη
γαρύφαλλα σκόνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 ποτήρια του νερού μέλι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε την αλυσίβα με το λάδι και τα χτυπάμε γαι 15 λεπτά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, μαζί με την σόδα και το κονιάκ εξακολουθώντας το χτύπημα για 15 λεπτά ακόμη. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι πρώτα και ύστερα το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακιά. Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και ψήνουμε. Ψήνουμε και το σουσάμι. Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα. Όλα αυτά τα χτυπάμε λίγα-λίγα στο γουδί. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα σκόνη, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό τόσο όσο χρειάζεται για να δέσει το μίγμα. Παίρνουμε λίγο από αυτό το μίγμα το τυλίγουμε σε ένα κομμάτι από την ζύμη το πλάθουμε σε μελομακάρονο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Στο μεταξύ βράζουμε το μέλι με την ζάχαρη και το νερό να δέσει το σιρόπι. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι ζεστό και τα αφήνουμε να απορροφήσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι και κανέλα.